Återbruk och Insamling av Kläder

Globala Målen 12: Hållbar produktoch och konsumtion

 

I linje med FN’s Globala Mål 12 strävar vi efter att bidra till en mer hållbar produktion och att inspirera till en mer hållbar konsumtion. Det är också därför vi alltid vill skapa produkter som håller länge, något som gynnar både plånboken och miljön.
Däremot kommer man ibland till en punkt då det är dags att skiljas från sitt plagg (vare sig det är ett SHE DID-plagg eller ett annat varumärke) och då är det bra att veta hur man ska göra det på bästa sätt. Vi har listat några tillvägagångssätt nedan.

 

Vad kan man göra med gamla kläder

1. Ge Bort

Är plagget helt, rent och i bra skick, men kanske blivit för litet eller för stort eller du kanske helt enkelt aldrig använder det? Längst in i din garderob gör kläder ingen nytta.
Det kan de däremot göra om du ger dem till en Second Hand-butik eller donerar dem till annan välgörenhetsorganisation. Kanske kan du ge dem till någon du känner - eller inte känner? Idag fungerar givande till privatpersoner mycket enklare via kanaler som Facebook. Det brukar räcka med en bild och texten “bortskänkes”. Enkelt och bra.

 

2. Sälj

Du kan självklart också sälja det vidare på exempelvis loppis eller på nätet. Det finns många appar, sajter och exempelvis “Köp & Sälj-grupper” på Facebook.

 

DIY gamla kläder

3. DIY

Är plagget trasigt, finns det idag många DIY-sajter, det vill säga sajter som tipsar om hur du kan skapa nytt av gammalt (Do It Yourself). Om du googlar på “diy gamla kläder” får du i dagsläget 370’000 sökresultat. Är du kreativ eller kanske vill försöka vara kreativ, är det vårt bästa tips.

 

Återvinning kläder
 4. Textilåtervinning
Om kläderna är trasiga eller utnötta och återbruk inte är aktuellt, så är det viktigt att kläderna INTE slängs bland vanliga sopor. Varje kommun ansvarar idag för insamlingen av textilavfall. Det skiljer sig mellan olika kommuner exakt hur man samlar in textilavfall.
 
För att undvika att kläder slängs i onödan eller på felaktigt sätt, vill vi på SHE DID uppmuntra DIG, att dubbelkolla att du verkligen vet hur och var just Din kommun samlar in textilavfall. Detta gör du genom att googla “återvinning kläder STAD”. Bor man exempelvis i Örebro googlar man “återvinning kläder Örebro”. Då kommer det upp dels hur Din kommun samlar in textilavfall samt att det i de flesta fall även kommer upp olika lokala Second Hand-butiker och organisationer som tar emot kläder som fortfarande går att återanvända.
Tack för att du är med och bidrar till en mer hållbar utveckling.

Lämna en kommentar

Var god observera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända